Simple Simon
  • Ster
  • Ster
  • Ster
  • Ster
  • Ster
source: app store, play store
Probeer gratis Plan live demo Branches
source: app store, play store

Simon helpt je voorbereiden op de WKB

Wat is de WKB?

De Wet Kwaliteitsborging is een wet die is aangenomen op 14 mei 2019 in de Eerste Kamer en zal per 1 januari 2023 in werking  treden. Het doel van de Wet Kwaliteitsborging is om de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren, door de inzet van private kwaliteitsborgers. Daarnaast vindt er een uitbreiding plaats in de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers.

De noodzaak voor het verbeteren van de bouwkwaliteit en bouwtoezicht vloeit voort uit onder andere steeds hogere kwaliteitseisen, toegenomen complexiteit van het bouwproces en versnippering van het bouwproces. Overeenkomstig de onduidelijkheden van verantwoordelijkheden die hiermee gemoeid zijn.

Wat betekent dit voor jou als aannemer?

Als aannemer dien je net als voorheen te bouwen volgens het Bouwbesluit, alleen nu dien je het ook aan te kunnen tonen. Iedereen die werk aanneemt is een aannemer. Zo dien je als onder andere loodgieter, dakdekker of bijvoorbeeld elektricien aan te kunnen tonen dat je werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de geldende regels. Zo moet je bijvoorbeeld niet alleen kunnen laten zien dat je het ontwerp van een constructeur hebt gevolgd, maar ook dien je zelf eigen interne WKB borgingslijsten bij te houden. Als aannemer dien je je opdrachtgevers, en met name particuliere opdrachtgevers, beter te informeren over wat je hebt gebouwd door middel van een opleverdossier.

Digitale werkbonnen

Met de komst van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging dient het werkproces in veel gevallen opnieuw beoordeeld te worden. Hoe kan je als aannemer voldoen aan de wetgeving? Hoe kan je de juiste momenten in het werkproces vastleggen in een dossier? 

Start met het digitaliseren van je werkbonnen en  begin direct met het vastleggen van foto’s, verbruikt materiaal en uren bij je werkopdrachten. Door je werkbonnen te digitaliseren kan je jouw werkzaamheden tijdens een opdracht eenvoudig vastleggen. Maak per klus foto’s op locatie, leg verbruikt materiaal vast en voeg notities toe. Of maak gebruik van vooraf gemaakte checklists, zodat je altijd de juiste informatie per klus vastlegt. Zo wordt dossiervorming eenvoudig voor je gemaakt, zonder je hele werkproces op de schop te gooien.

Met Simon ben je klaar voor de Wet kwaliteitsborging

Simple Simon is dé werkbon oplossing en helpt je bij het vormen van dossiers. 

Je legt eenvoudig de verschillende fases vast in de werkbon met behulp van de app. Ben je benieuwd naar hoe Simple-Simon jou kan helpen? Een van onze consultants bespreekt graag de mogelijkheden met je tijdens een live demo. Plan direct een afspraak in de agenda wanneer het jou uitkomt.

 

Plan live demo